Gepubliceerd in:

De verschillende soorten snelheidscontroles in België

De verschillende soorten snelheidscontroles in België

26 jul. 2024

Wist je dat er in 2023 nog nooit zoveel snelheidsovertredingen zijn geregistreerd? Een boete vermijden we liever allemaal. Gebruik daarom Flitsmeister om je rit leuker, makkelijker én goedkoper te maken.

Maar het leven is ingewikkeld. Flitspaal, flitser of trajectcontrole? Het kan soms verwarrend zijn! We zetten daarom graag de verschillende Belgische snelheidscontroles voor jou op een rijtje. Op die manier wordt melden en beoordelen van snelheidscontroles in Flitsmeister een fluitje van een cent!


Flitspalen in België

Flitspaal

Ondertussen zijn er heel wat flitspalen in België die een rol spelen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. De flitspalen meten de snelheid van voorbijrijdende voertuigen. Rijd je te snel, dan krijg je een boete. Deze flitspalen staan soms ook bij een kruispunt waar verkeerslichten staan om te betrappen wie door het rode licht rijdt.

Flitser:

Dit is een mobiele flitspaal die er tijdelijk staat, ook wel de mobiele radar genoemd. Deze worden op verschillende locaties geplaatst en kunnen gemakkelijk verplaatst worden. Ze worden vaak gebruikt bij wegwerkzaamheden of tijdelijke verkeerssituaties.


De trajectcontrole in België

Jaarljks worden er heel wat trajectcontroles toegevoegd in België waardoor je maar beter op je hoede kunt zijn! In plaats van enkel je snelheid op één punt te meten, meet trajectcontrole je gemiddelde snelheid over een langere afstand. Dit gebeurt tussen twee meetpunten, vaak over enkele kilometers. Goed om te weten: na installatie dient de trajectcontrole vaak nog in werking gezet te worden. In dat geval hoef je niets te doen totdat ze aangezet worden.

Bij sommige trajectcontroles staat er een verkeersbord om dit te signaliseren.

Dit is hoe je de trajectcontrole camera's kunt herkennen:


Andere soorten snelwegcamera's

In België worden ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) ingezet om kentekenregistratie voor vrachtwagens te automatiseren. Deze geavanceerde camera's scannen en herkennen nummerplaten van voertuigen, vooral bij in- en uitgangen van steden, tolwegen en grensovergangen.

Een verkeersteller is een handig hulpmiddel om het aantal voertuigen op een bepaalde weg te meten. Deze apparaten worden vaak geplaatst langs wegen en kruispunten om gedetailleerde verkeersgegevens te verzamelen.


Veiliger rijden met Flitsmeister

Op deze manier ben je helemaal voorbereid om in Flitsmeister de snelheidscontroles te melden en beoordelen! Naast snelheidscontroles waarschuwt Flitsmeister je onder andere ook voor stilstaande voertuigen, ongevallen en ambulances tijdens je rit. Veiliger rijden? Gebruik Flitsmeister!

Download Flitsmeister

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.